Owoce i warzywa doskonałym sposobem na wzmocnienie
Okres jesienno-zimowy zawsze niekorzystnie wpływa na samopoczucie, jednak nie tylko. W tym właśnie czasie człowiek staje się najbardziej narażony na atak różnych wirusów czy bakterii.
By móc się przed nimi ustrzec i nie tracić czasu choroby, warto zadbać o wzmocnienie swojej odporności. Co jednak zrobić? Doskonałym i prostym sposobem na poprawę pracy układu immunologicznego jest chociażby dieta, bogata w owoce i warzywa.
Świeże warzywa z pewnością dostarczą organizmowi niezbędnych witamin, dlatego też warto dodawać je do każdego posiłku. Najlepiej spożywać je na surowo lub ugotowane na parze.
Dzięki temu zachowają one swa wartości i sprawią, że układ odpornościowy zostanie znacznie wzmocniony. Ważne są również owoce, jednak w ich przypadku trzeba pamiętać o kaloriach.
Jabłko do śniadania czy szklanka świeżo wyciskanego soku na pewno wystarczą, by polepszyć odporność. Jakie jednak owoce najlepiej wzmacniają układ immunologiczny? Na pewno bogate w witaminę C cytrusy, takie jak cytryna, grejpfruty czy mandarynki.
Dobrze sprawdzą się również bogate w wapń banany, jak i ananasy, stanowiące doskona łe źródło błonnika.