Reguła 4M

https://www.dagrasso.pl/legnica nalewki sklep

Dla każdego baristy podstawą do podjęcia działań jest przestrzeganie zasady 4M. Co to oznacza? Pewne elementy procesu zaparzania kawy muszą być absolutnie przestrzegane i równocześnie zastosowane po to, by efekt końcowy był idealny. LA MISCELA to kawa, która może być jednorodna lub stanowić mieszankę.

Tę jest bardzo trudno przygotować, bo potrzebne jest tutaj nie lada wyczucie i doświadczenie baristy, aby spełniła wszystkie wymogi. Przygotowując mieszankę trzeba zwrócić uwagę na smak naparu, który ma być z niej uzyskany, ale także na jej przeznaczenie. LA MACCHINA to po prostu wysokiej jakości ekspres do kawy, w którym najważniejsze jest odpowiednie ciśnienie i dobrej jakości woda o prawidłowej temperaturze.

LA MACCINADOSATORE to młynek do mielenia kawy, który ma kluczowe znaczenie, bo odpowiada za właściwy sposób mielenia, podczas którego należy zwrócić uwagę na temperaturę i jakość kawowych ziaren. Ponadto trzeba pamiętać o tym, że ziarna kawy powinny być mielone na bieżąco według aktualnego zapotrzebowania. LA MANO, tzw.

czynnik ludzki, czyli sam barista. W tym punkcie zasady 4M zawiera się całe jego doświadczenie i umiejętności, dzięki którym idealnie przygotowuje kawę i podaje gościom. Poprawnie przyrządzone espresso jest bazą główną do wielu innych rodzajów podawanej kawy, bez niego nie będą smaczne tak, jak powinny być.

Ostatnio często wspomina się o poszerzeniu zasady 4M o kolejny punkt, który dotyczy szeroko pojętej higieny. LA MANUTENCIONE to utrzymanie w należytej czystości wszystkich urządzeń, z których korzysta barista.

www.czyszczeniezebow.pl